Za peniaze z eurofondov zrekonštruovali budovu ZŠ na Šmeralovej ul.

05.12.2011 Prešov

Prešov 5. decembra (TASR) - Mesto Prešov ukončilo rekonštrukciu budovy Základnej školy na Šmeralovej ulici, ktorú dnes žiakom i zamestnancom slávnostne odovzdali do užívania. Ide o jednu zo siedmich základných škôl, na ktorých rekonštrukciu mesto získalo nenávratné finančné prostriedky z eurofondov.
Hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že celkové náklady na projekt od roku 2008 až do roku 2011 sa vyšplhali na 1,558 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok prestavuje 1,14 milióna eur.
V rámci obnovy sa predovšetkým realizovalo zateplenie fasády, výmena okien a komplexná rekonštrukciu strechy. Podľa riaditeľa školy Ľubomíra Bodnára sa tak podarilo odstrániť dlhodobo opakujúce sa havarijné stavy na streche, ako aj ďalšie problémy, ktoré zapríčiňoval zlý technický stav objektov.
„Zlepšia sa hygienické a estetické podmienky na výučbu vo všetkých priestoroch školy, tiež sa výrazne skvalitní pracovné prostredie učební, telocviční, ale aj ostatných pracovných priestorov, v ktorých teplota najmä v zimnom období nedosahovala potrebné hodnoty,“ zdôraznil Bodnár. Dodal, že úspory z výdavkov na teplo bude môcť škola využiť na modernizáciu interiéru či zakúpenie nových pomôcok.
Pripomenul, že prínosom projektu je aj výrazné zlepšenie podmienok na vyučovanie cudzích jazykov, čo sa môže diať vďaka novému jazykovému laboratóriu s novou výpočtovou a didaktickou technikou.
„Nové jazykové laboratórium znamená novú motiváciu pre učiteľov, ale aj pre žiakov, ktorí prostredníctvom programu ALF môžu rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti,“ informoval Bodnár. Gramatické javy si tak žiaci môžu precvičovať v rôznych programoch využívaním interaktívnej tabule a internetu.
Podľa riaditeľa nové metódy a formy vyučovania budú mať vplyv na rozvíjanie komunikačných, jazykových, počítačových zručností žiakov s cieľom viesť ich k samoštúdiu a pripraviť ich na celoživotné vzdelávanie.
 

Vyberte región